Intervjuer

Möt våra tippare

Här kommer nya intervjuer att publiceras löpande under turneringen. Det kan vara den person som leder tipset eller den som inte klarar att lämna sistaplatsen. Eller någon helt annan. Kanske blir det du? Mikael N ställer frågorna och du ger svaren!


6 juli - Lennart

Ålder: Den bästa medelåldern

Yrke: Nc-operatör

Bostadsort: Alltid D-J

Fotbollskarriär: Alltid D-J. Det var där jag fick smeknamnet "lärkan" mittfältsstrateg, som vissa tyckte va överallt på planen.

Seger i tipset eller SM-Guld till Leksands IF? Helt klart inget slår väl en seger i Nurps tips, bland så många välmeriterade tippare.

Romantisk kväll med Lena vid stugan eller EM-final hemma i soffan? EM-final vid stugan (solcell, 12v), de e väl romantik det så säg


Lennart "Lärkan" J - den gästvänligaste familjefadern

Medan den 80-hövdade skaran hänfördes av din hustru Lenas mästertips, verkar du ha bidat din tid och smugit med i bakgrunden och är nu den ende utmanaren i toppen. Hade du själv trott på att du skulle kunna utmana om guldet så här långt in i mästerskapet?
- Helt enligt plan.

Vad var det som fick dig att som enda tippare i mästerskapet, kryssa i Portugal som slutsegrare?
- Hitta ett bra lag som ingen tror på och i den kombinationen hitta jag Portugal.
Bära eller brista än håller det.

EM-guld för Portugal är ju din enda chans på titeln. Känner du dig segerviss eller misstror du att det räcker hela vägen?
- Känner mig segerviss, men skulle det spricka går ju segern va jag vet till en annan som är uppväxt i Emaus.

Du har ju tillsammans med din son Oscar varit de enda i familjen som inte direkt rosat marknaden i tidigare mästerskap. Finns det hopp för honom?
- Oscar är ju den yngste sonen, så han kommer säkert framöver.

Vad kommer du att komma ihåg mest från detta EM?
- Island samt att Portugal kan gå till final utan en vinst i ordinarie tid.


4 juli - Tomas

Ålder: 41

Yrke: Lärare

Bostadsort: Uppsala

Favoritspelare? Zlatan

Röda kort i karriären: 1-2 kanske... (Ren och skär lögn. Red anm)

Enbart bruna kläder eller endast tysk bratwürst resten av livet? Bruna kläder


Tomas S - Nurps fysiklärare i högstadiet

Tomas, med en näst sista plats i årets tipsmästerskap får man anta att det inte riktigt gått som du hade hoppats. Hade du otur när du tänkte eller vad är orsaken till din katastrofala insats?
- Hahaha! Vad gäller tipset så tycker jag inte att det är rätt att ta emot vinstpengar. Så då kändes det rejälare att tippa ordentligt fel. Så slipper man det problemet.

Som mattelärare finns det fog att förvänta sig viss statistisk uträkning kring flertalet av dina beslut. Hur stor var sannolikheten att du skulle få se Tjeckien-England i den första semifinalen?
- Jag trodde att Nedved och Beckham skulle spela. Råkade använda ett EM-magasin från 2004. De såg starka ut.

Kan du i självrannsakan se vissa brister i ditt tips eller är du rentav del av en stor Nurpisk konspiration?
- Det fanns inga brister i tipset. Det var utformat som ett matematiskt experiment för att användas i undervisningen senare.

I skrivande stund är Tyskland din livlina för att kunna klättra något snäpp och undvika den största skammen. Kan de stå emot ett Frankrike framburet av extatiska fans?
- Jag tror att Tyskarna sopar hem detta. Fransmännen pallar inte för trycket!

Som det ser ut så är enda hotet mot en ny slutseger för David O, att Portugal vinner EM och att Lennart J kliver upp från sin 15:e plats och vinner på målskillnad. Vem hoppas du kniper segern?
- Portugal får inte vinna. Jag har mycket svårt att se Ronaldo och Pepe firande ett EM guld. Så om det hjäper David så är det ok. Sen har ju David O och jag ett gemensamt förflutet i fotbollslaget Hulån... Icke att förglömma.

Slutligen, hur bemöter du den kritik du fick utstå i en tidigare intervju med Martin F?
- Martin vem? Hade han spelat korpen sa du? Jaja inte hört talas om.


30 juni - Stig

Ålder: Medelålderskris

Hemort: Uppsala

Antal år i norsk landsflykt: Över halva livet. "Du gamla, du fria, du fjällhöga nord...."

Yrke: Projektansvarig

Martin Ødegaard eller Zlatan? Vill egentligen välja Zlatan men Ödegård kommer från min barndomsstad och har spelat för mitt barndomslag Strömsgodset. (Reykjaviks bästa lag) Så det blir han ändå.

Norge missar fotbolls-VM eller norsk flopp i Olympisk skidstafett? Mycket frågor om Norge till en Isländing men men. Norge har INGET att göra i fotbolls VM så det får de gärna missa.


Stig S - Den mest patriotiske norrman Nurp känner

Med ditt fotbollsintresse kunde man ha trott att du skulle vara placerad högre upp än en blygsam 31:a plats så här långt in i turneringen. Hur gick det här till?
- Min expertis rör sig mer kring de viktiga sakerna i fotboll, alltså allt som rör sig kring Londons stolthet Arsenal. Det kan vara allt från vilken färg Oxlade har på tapeten i köket till vad Xhakas favoritsten är. Men även Özils mördande statistik. Mannen är ett geni så länge han inte behöver slå straffar.

Kan du med ditt ödmjuka hjärta säga att de 30 som ligger före dig har skarpare analytisk förmåga eller vad beror deras placering på?
- Det är inte mig det är fel på. Det är lagen som inte spelar som de skall göra. Det betyder att jag har haft rätt och de som ligger före mig har haft fel. Jag leder med andra ord.

Man kan ju säga att ditt favoritlag Arsenal är en blandning av engelskt och franskt med tanke på att de spelar i England men har en fransk tränare, samt att många franska spelare passerat där genom åren. Hur mycket spelade hjärtat in när du tog det ödesdigra beslutet att tippa England i final mot just Frankrike?
- Frankrike vinner, det är lugnt. Det var ett enkelt val då de hade flest Arsenalspelare. Det svåra var England. Då Nurps system inte tillät ett korrekt tips. Det jag syftar på är att England detta år har byggt sitt lag kring 5 Tottenhamspelare. Då kan man ta sig till final men sluta som trea. Det var visst omöjligt i Nurps tips. Därför var jag tvungen ändå att sätta dem i final. Men Spurspojkarna visade sitt rätta ansikte genom att falla ihop mycket tidigare än så.

Nu när slutsegern förmodligen är utom räckhåll, har du någon annan dold agenda i tipset att fokusera på?
- Nu leder jag ju egentligen enligt mitt resonemang här ovan. Men efter att i 25 år få stå ut med att höra på Lars I:s eviga gnäll över alla "sportexperter" är det kul att se att han inte har en aning om vad han pratar om. Jo, jag gnäller en del jag med, men som resultatet visar har jag full koll. Det viktiga är att alla i Lars familj hamnar bakom mig men det var jag aldrig orolig för.

Du var inte sen att visa ditt norska ursprung den dagen Anders Aukland knep Norges första Vasaloppsguld på år och dagar 2004. Det skreks och viftades med norska flaggor ute i vasaloppsspåret till gemene mans förskräckelse. Exakt hur norsk har du varit under detta EM?
- Norsk??! Jag är född och uppväxt i Reykjavik, Island!!!

Vad är din syn på Nurps tips? Vad är bra och vad kan göras bättre till nästa mästerskap?
- Nurp förtjänar alla kramar han kan få, han är ett geni.


29 juni - Lena

Ålder: Mogen ålder (58 år). Rutinen kommer ju med åldern, sent för vissa!

Yrke: Personlig assistent

Bostadsort: Dala-Järna

Vinst i tipset eller en gratis trisslott? Vill gärna vinna!

Fika vid sommarstugan eller romantisk tv-kväll med Lennart och Frankrike-Island? Det får bli en fika i sommarstugan

Zlatan med hårtofs eller Michael Bolton i utsläppt långt hår? Självklart Michael Bolton med utsläppt hår!


Lena F - den största sportnörden i Nurps vänskapskrets ;)

Lena, det tisslas och tasslas om att du har stora möjligheter att stå som segrare i Nurps EM-tips 2016. Vad har du för känslor inför det?
- Vi är inte framme än, men jag ser att jag har goda chanser, det gläder mig, eftersom jag är den som är minst insatt i fotboll av familjen, så visst vore det kul om det blir så, men jag är även nöjd om jag kommer bland de tre bästa!

Rykten påstår att du, EFTER att ha lämnat in ditt första mästerskapstips, frågade din man Lennart vilken sport tipset gällde. Exakt hur insatt har du varit inför årets mästerskap?
- Att jag inte visste vilken sport det var efter det första tipset som Nurp hade, har jag absolut inget minne av!
Ganska så bra insatt förutom att jag inte visste att Zlatan skulle vara med, hade bara uppfattat att han skulle sluta, men det var ju ingen som märkte att han var med. Kanske var lika bra att jag inte visste, för då kunde jag ha tippat Sverige lite bättre än jag gjorde nu.

Kan du beskriva hur din tydligen så briljanta tipstaktik ser ut?
- Taktiken före tipset var att min kära make läste upp vilka som spelade och jag svarade, inte så svårt!!

Hur har nyheten om din placering i den yttersta toppen mottagits av dina familjemedlemmar? (Lennart, Martin, Anders och Oscar)
- Det är bara Martin som kommenterat, han håller på mamma. Annars är det dödstyst!! (det kan man ju ha lite förståelse för). Anders ville vänta med att kommentera, det hinner väl ändra sig, trodde han.

Slutligen, har du några tröstande ord till din man Lennart och din yngste son Oscar som tycks misslyckas i mästerskap efter mästerskap?
- Det måste vara att det inte hjälper att se på så mycket sport, det har jag nu erfarenhet av....


27 juni - David

Ålder: 27

Hemort: Falun

Yrke: Webbproducent

Fotbollskarriär: Dala-Järna IK, Hulåns IF, Pojklag i Storvreta. Lägermatcher i Rutån

Emauspôjkar eller Nordquistpôjkar? Emauspôjkar

Vinst i tipset eller världsturné med Benesser? En sak i taget. Först vinst i tipset sen världsturné med Benesser 🙂


David O - trogen vän sedan den ödesdigra Ölandsresan -07

Efter att ha smugit med i några veckor, har du slutligen tagit steget upp i en ganska bekväm ledning. Hur känns det?
- Jag känner mig lite som Ronaldo. Osynlig stora delar av matchen men mot slutet sätter jag in en stöt och avgör, till allas stora besvikelse. Ungefär så känner jag. Inget är dock avgjort än.

Du har ju tidigare haft någon form av legendstatus efter segern i Nurps första EM-tips och 6:e plats i det efterföljande VM-tipset. Hur har det påverkat dig att vara en sådan erkänd tippare?
- Det finns ju alltid en risk att förväntningarna höjs till skyn när man skördar sådana framgångar, och pressen kan bli enormt stor. Jag känner att jag har lyckats hitta en balans här vilket visar sig i resultatlistan nu.

Dina glansdagar kom ju senare till korta, med två säsonger där du famlade i mörker och svävade i fritt fall otäckt nära den absoluta botten. Hade du vågat hoppas på en återkomst?
- När man är där nere i mörkret är det inte alltid lätt att se en utväg. Jag har dock aldrig slutat tro och hoppas på en återkomst.

Hur fann du styrkan att komma tillbaka?
- Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up! Jag har tittat på Batman.

Vem är, som du ser det, din störste konkurrent i tipset?
- Jag blir skraj av att se hur Lena F har tippat slutspelet. Vi har tippat samma vinnare men hon har fler möjligheter till poäng än mig. Jag säger Lena!

Det faktum att 66,6% av bandet Benesser (David och Robert) befinner sig topp tre i tipset är oroväckande. Finns det risk för osämja och splittring i bandet nu när en segrare skall koras?
- Jag väljer att se det på ett annat sätt. Det känns väldigt bra att 66,6% av Benesser ligger topp 3 i tipset. Ni ska vara glada att inte Henric är med. Det hade känts lite för överlägset då.

Slutligen, håller ditt tips ända in i kaklet?
- Om England, tysken och fransosen gör sitt så kan det bära hela vägen. Jag tror det.


23 juni - Martin

Ålder: 33 år ung och fräsch

Yrke: Styrkeledare, räddningstjänsten Nyköping

Bostadsort: Hemlig (av rädsla för repressalier från Tomas S)

Falsklarm eller Belgisk segersång? Pest eller kolera, jag säger Belgisk segersång

Magsjuka hela sommaren eller tipsvinst till Mikael N? Magsjuka resten av livet


Martin F - Nurp.se:s reporter i Frankrike

Martin, du var på plats igår och bevittnade Sveriges uttåg ur turneringen. Kan du sätta ord på dina känslor?
- Sätta ord på känslorna. Ja, vad ska man säga. Det var ju på ett sätt lite väntat, men de verkade ju vara skrällarnas dag (tänker på Ungern och Island) så hoppet fanns. "Fy rutti" beskriver nog känslorna rätt bra just nu.

Såhär i efterhand, gav du verkligen allt eller kunde du som supporter ha gjort något annorlunda för att undvika denna sorti?
- Man kan alltid göra mer, jag ångrar lite att jag inte tränade mer i min ungdom så jag kunde vara med på planen och göra skillnad. Det hade nog inte krävts så många timmar extra tror jag. Oslipad diamant var ordet.

Berätta lite om atmosfären i och kring matcherna:
- Grym atmosfär, trycket och pulsen i stan ökade för varje dag som matchen närmade sig. Väldigt vänskapligt mellan alla fans, inte ens ett litet gruff har nått mina ögon. Inte ens hån från belgiska fansen efter matchen igår, väldigt respektfullt måste jag säga.

Sassabrassa mandelmassa är ju en känd svensk hejaramsa, fick du någon ny favorit under detta mästerskap?
- När det kommer till hejaramsor så hörde jag aldrig sassabrassa (Kan ha varit orsaken till förlusten) men en hel del andra.
"Go home, to your sexy wives" som ni kanske redan är bekanta med är ju en fyndig sång av irländarna, hånar fast ändå upphöjer på något sätt.
Annars så gillar jag när svenska fansen försökte vrida om kniven där det känns som mest för belgarna och angripa deras choklad såklart. - "ÅHHHH marabou, åh marabou...du e så go, du e så go" (ropar, svarar)

Med allt detta fokus på att resa som Nurp.se:s utsände till Frankrike, har det bidragit till din smått katastrofala placering i tipset?
- Ja, jag ville ju inte erkänna det på förhand men inser nu att alla förberedelser och storjobb som utsänd verkligen har tagit mer fokus från tipset än vad jag mäktat med. Jag vill ju inte skylla på Nurp.se på något sätt men visst hade jag haft en annan placering annars, det ska vi inte sticka under stolen med.

Hur ser du på det faktum att du nu ligger sist bland dina familjemedlemmar, dessutom rejält utklassad av mamma Lena F?
- Jag unnar mamma Lena F en framgång, hon har legat i toppen och nosat förr och det är ingen slump ska ni veta, som fotbollsfru till legendariske mittfältsgeneralen Lennart "lärkan" J så har man lärt sig ett och annat genom åren, att Lärkan själv ligger en bit efter är dock oförklarligt!?

Slutligen, vem blir årets jumbo?
- Jag tror Tomas S kommer att ligga risigt till, hans semifinallag skrämmer ingen. Visst, Tyskland är Tyskland, men tjeckerna är redan utslagna, Italien (som visserligen överraskat positivt så långt, det ska man ge nordquistpôjkarna) möter Spanien i åttondelen, England har väl aldrig presterat i ett mästerskapsslutspel och nu verkar de möta ”Lagerbäck den odödlige” i åttondelen.
Väger man sen in Tomas insatser som domare på Rutålägret så förstår alla att kunnandet inom fotboll är i Bottenskiktet av befolkningen. Vore intressant med en intervju med mannen för att höra hur han tänkt, om han tänkt? 😉


22 juni - Videohälsning från Frankrike

Nurp.se sparar inte på krutet utan skickade ner en f.d. mästare till Frankrike för att känna in stämningen och ta reda på vad två av Belgiens mest framstående experter har att säga inför kvällens überviktiga drabbning.

22 juni - Erik

Ålder: 21

Hemort: Dala-Järna

Yrke: Elevassistent

Fotbollskarriär: Målvakt div.4 i Vansbro AIK och Div.6 Hulåns IF

Favoritspelare: Steven Gerrard

Erik Hamrén eller Lars Lagerbäck? Lagerbäck alla dagar i veckan!!!


Erik G - Rutåläger-polare till Nurp

Erik, nu är det andra gången detta mästerskap som vi får se dig kliva upp på ledartronen. Beskriv känslan!
- Känslan är riktigt skön! Då jag själv spelar fotboll till vardags i lag där vi är i botten och harvar, känns det fantastiskt att få leda en serie!

De två senaste dagarna har fältet spruckit upp betänkligt uppe i täten och det blir färre och färre som kommer att kunna slåss om slutsegern. Skulle du vilja säga att det redan är avgjort eller hur ser du på dina chanser?
- Avgjort är det inte än vill jag påstå, men det ser riktigt bra ut om jag får säga det själv ;)

Vilket lag tycker du har imponerat mest hittills i EM?
- Italiens försvar har imponerat rejält på mig, blir inte många mål gjord på dem inte.

De flesta känner nog igen sig i att de har någon eller några som de mer än gärna vill vinna över i tipset. Vem eller vilka står med på din lista?
- Brorsan Lars så klart! Fotbollsfilosofen själv, så det hade absolut inte gjort något om man fick stå högre upp i tabellen än honom!

I bottenskiktet kan vi se att det är något jämnare än toppen. Vem tror du kommer att inta den slutgiltiga och ack så försmädliga sistaplatsen på tipset i år?
- Oj oj.... svår fråga. Men som jag brukar säga: ”je säg inganting sö har je inganting sagt!”

Slutligen, hur ser du på Sveriges chanser att rubba Belgien ikväll?
- Det sista som överger är hoppet!


21 juni - Viktor

Ålder: 27

Yrke: Säljare

Fotbollskarriär: Gränna AIS och Ölmstad IS

Gränna eller Huskvarna? Gränna, lätt!

Vänster i krysset eller grillat med Lohmanders bearnaise? Först vänstersläggan i kryssen och sedan Lohmanders för att fira. Det ena behöver inte utesluta det andra.


Viktor A - Nurps störste rival i kampen om brorsdotterns gunst

Efter att ha hamnat på en försmädlig jumbloplats i förra mästerskapet ser vi dig nu i ledning så här långt in i tipset. Hur gick det här till?
- Det är alltid lättare att slå från underläge, placeringen i förra mästerskapet var medvetet.

Efter jumboplatsen kan vi förstå att mycket krut har lagts kring försäsongsträningen för att kunna toppa formen till mästerskapet. Hur har träningen sett ut för att undvika nytt fiasko?
- Jag har studerat lagen betydligt bättre och även varit på Island för att kolla in deras spelsystem på närmre håll.

Av egen erfarenhet, har du något ledord/motto eller ord av tröst som du kan dela med dig av till dem som just ligger i botten och slits mellan hopp och förtvivlan?
- 1. Fokus! Det viktigaste är inte att delta utan att vinna!
2. Det är VM om 2år igen = ny chans i tipset.

Ett välkänt fenomen är att alla som har blivit intervjuade har tappat ledningen under dagen. Hur ser du på den risken?
- Jag övervägde att inte ställa upp på intervju men det gäller att tro på sina kommande tips.

Din svärfar Leif hymlade inte med det faktum att han vill hamna före dig i tipset. Hur stora är hans chanser att lyckas?
- Det kanske är lugnast för husfriden att han hamnar före mig, ödmjuk som jag är.


20 juni - Leif

Ålder: 59 år

Yrke: Prod. tekniker

Fotbollskarriär: Tierp (Div.4 som bäst), Dala-Järna IK

Zlatan eller Leksands IF? Går ej att skilja dessa åt! Toppen båda två!

Heldag med svärson eller barnbarn? Barnbarn (med svärson i bakgrunden)

Favoritsvärson: Mikaeln N / Viktor A? Går ej att skilja dessa två åt heller! Toppen båda två!

Julafton med eller utan Nurp som tomte? Nurp som tomte!


Leif N - Nurps brors frus mors make

Ny dag och återigen en ny ledare i Nurps tips. Du har legat med och nosat i toppen ett tag och tog igår ett stort kliv rätt upp i ensamt majestät. Hur känns det?
- Rätt bra! Framför allt för att jag ligger före båda mågarna!
Det viktiga är inte att vinna, utan att komma före både Mikael N och Viktor A!

Vad vi kan se just nu så ser du ut att kunna pricka in de flesta åttondelsfinalisterna och därmed befästa din plats i toppen. Hur ser du i övrigt på ditt slutspelsträd, finns det något du skulle vilja ändra på eller har du tänkt rätt från början?
- Det viktigaste just nu är att Ryssland vinner i kväll! Sedan ångrar jag att jag inte trodde mer på Wales och Island!

Du vill förstås inte bli påmind om detta, men i dina tidigare mästerskap så har du en sista plats, en fjärdeplats från slutet och ytterligare en placering på nedre halvan. Vad beror denna scenförändring på?
- Jag var rädd för att du skulle ta upp just det. Men ligger man i, sover gott och äter gott, så ordnar sig det mesta. Jag kan inte hitta någon annan orsak.

Har du någon antagonist som du gärna vill hamna före i tipset eller är det bara segern som gäller?
- Som jag sa förut! Det är två som jag vill ha efter mig, seger är inte lika viktig. Men är det någon jag unnar segern, så är det Marina. Det är inte illa att hon är med över huvud taget, debutant som hon är. Otränad dessutom!

Slutligen, finns det något du saknar på hemsidan som Nurp borde jobba på till nästa mästerskap?
- Nej. Nurp har gjort ett kanonjobb! Detta EM-tips gör det mycket roligare att titta på fotboll!


19 juni - Mikael

Ålder: 34,5

Yrke: Grafiker

Bästa placering i tipset: 25:a 2010

Klubbar som aktiv: Hulån, Järna, Hallby

Antal mottagna röda kort i samma match under spelarkarriären: 2 röda

Sverige till åttondelsfinal eller sistaplats för Martin F: Inget snack om saken, bottenplacering för Martin


Mikael N - Nurps yngsta storebror

Mikael, vi är många som har unnat dig en framgång här i tipset. Nu äntligen och för andra gången detta mästerskap så ser vi dig i ledning. Hur känns det?
- Först och främst tack till alla, vad roligt ni är många som känner så. Klart att det känns obeskrivligt gött att äntligen få vara uppe och slåss om de ädla valörerna.

Tidigare år har du ju, självfallet helt oförtjänt, radat upp placeringar på den nedre halvan. Vad är skillnaden i år?
- Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, oförtjänt är ordet. Det har varit mycket stolpe ut och säkra poäng som har tappats i sista minuterna. Tipsen har inte varit dåliga, men resultaten har varit helt omotiverade.

För närvarande delar du förstaplatsen med lite annat löst folk. Vem ser du som din största konkurrent när det gäller slutsegern?
- Först och främst verkar Sabina D riktigt stark i år, men frågan är om hon har vad som krävs när mästerskapet nu går vidare in i det avgörande skedet. Här krävs mästerskapsrutin och fingertoppskänsla och jag vill inte skryta, men mina fingertoppar är ack så fina i år.

Har du, liksom Natanael P, rest runt i Europa för att sondera terrängen inför årets tips?
- Först och främst skulle jag vilja säga fy skäms till Natanael som likt en miljöbov flugit runt från plats till plats och förpestat vår fina natur. Dessutom oftast i första klass på bekostnad av sin fars företagskort som nu troligen lyser av röda siffror.
Det är förvånansvärt att en så pass ung person inte utnyttjar den nya teknologin för att nå samma resultat.
Tack vare min tekniska briljans har jag själv kunnat sitta hemma och faxa runt för att samla ihop den enorma informationsskatt som fått berika mitt tips.

Finns det fog att insinuera att du skulle ha en fördel gentemot andra i årets tips? Du är ju trots allt Nurps bror och har dessutom offrat 10 pappadagar i samband med ditt första barns födelse för att bygga upp Nurps första EM-tips i Excel.
- Frågan är i allra högsta grad befogad. Och ja, det är ju inte mer än rätt kan jag tycka att jag ska ha den lilla fördelen. Skulle tipset mot all förmodan barka åt skogen mot slutet så finns det en klausul som tillåter mig att pusha in lämpligt antal poäng om jag inte kan vinna på annat sätt.


17 juni - Elinor

Ålder: 25

Yrke: Nyutexaminerad sjuksköterska

Svensk seger idag eller totalseger i tipset? För egen del totalsegern. Sverige är inte riktigt värda en seger om de fortsätter spela som de gjorde mot Irland, det är ju jag

John Guidetti eller Marcus Berg? Guidetti

Kallar du din man för ”min gulleprins” eller ”Robbelibob? Han är ju mer utav en gulleprins men robbelibob ligger hiskeligt fint i munnen så det blir det oftast


Elinor O - den slugaste maffiaspelaren

Efter att halva grundomgången finner vi dig i ledning (på bättre målskillnad). Hur känns det att ligga i topp så här långt in i tävlingen?
- Jag är löjligt nöjd över min prestation hittills. Jag riktigt känner min vinnarskalle näringsgödslas varje gång jag ser eller hör något som kopplar tankarna till EM, fotboll och/eller Nurps tips.
Det var längesedan jag ville vinna något så här mycket, ja, senast var väl när jag försökte nå fram till Roberts hjärta 2008. Men det här känns svårare, den gången hade jag inte lika många motståndare.

Årets tips känns oerhört jämnt med ny totalledare varje dag. Vad talar för att du håller dig kvar i ledningen?
- Jag har stor respekt för mina motståndare som säkerligen tänkt igenom sina tips noga, så nog blir det en tuff och jämn kamp. Jag har dock generna (Min pappa som spelat i juniorlandslaget + Hammarby) och skyr inga medel för att nå toppen och stanna där (såg exempelvis till att vårt preliminära förlossningsdatum flyttades fram från 10/7 till 26/7 för att inte riskera att ligga på förlossningen på finaldagen när Frankrike planeras ta hem segern på hemmaplan).
Slutligen tror jag en sådan sak som målskillnad kan komma att bli avgörande, och där ser jag ut att ha fått till det.

I det senaste mästerskapet slutade du på 35:e plats av 78. Vad är den stora skillnaden i år?
- Den största skillnaden är att jag inte arbetar i sommar vilket gjort att jag kunnat lägga en stor del av min energi på att förbereda mig inför detta mästerskap. Sen tycker jag Nurp för varje år gör tippandet roligare med allt fler finesser på hemsidan – det ska han verkligen ha cred för!

Din man Robert har varit ett ständigt hot i toppen tidigare mästerskap. Exakt hur viktigt är det att hålla honom bakom dig i tipset?
- Känslig fråga. Det är två starka krafter i mig som står i en ständig dragkamp. Den ena är empatin som känner starkt med Robert som kan ta ett missat tips kanske ett uns för personligt, den andra är vinnarskallen som blir extra stolt över att ha just Robert bakom sig som alltid är giftig i sådana här sammanhang. Det här är något jag får kämpa med.
Samtidigt finns det, om jag nu skulle falla nedåt i resultatlistan, ingen jag unnar en vinst så mycket som Rob.

Finns det någon mer antagonist som du mer än gärna vill vinna över?
- Alltid Lisette. Efter senaste Svea Rike-förlusten skulle det kännas extra gött.

Slutligen, står du fast vid Italienvinst ikväll eller vad ger du Sverige för chanser?
- Det vore ju kul om Sverige tog hem det. Men det blir riktigt svårt. Sverige tenderar dock toppa sina förmågor mot riktigt bra lag, så jag ska inte säga för mycket...
Personligen är det ju win win, jag kommer jubla högt om Sverige får till det men dra en ordentligt på smilbanden om jag lyckas kamma hem poäng även här.


15 juni - Martin

Ålder: 31 och ett halvt

Bästa placering i tipset? Newbie

17:e maj eller 10:e november (Martins namnsdag)? 17 Maj är en glädjens dag. Stoltserar som en tupp med järnadräkt.

Petter Northug eller Marcus Hellner? Northug är en älg. Han är en dålig förlorare och en dålig vinnare, det är underhållande.

En vecka med enbart ”sill ö tyta” eller med bara norska smörgåsar? Sill ö tyta

Norsk fjord eller stuga vid Gensen? Den Norska fjorden bräcker dessvärre Gensen, inte i temperatur på vattnet utan storleken på fiskarna.


Martin T - klasskompis skolåren 2-9

Efter att alla lag presenterat sig och vi nu går in i den andra omgången finner vi dig Martin, hopplöst sist med hälften så många poäng som närmaste konkurrent. Hur känns det?
- Irritationen har legat tung över förorten till Oslo eftersom jag detta EM gått in för uppladdning och tippning.

Du är uppväxt och fostrad i framgångssagan Emaus. Finns det fog att fundera kring hur stor inverkan flytten till Norge har haft på din tippningsskicklighet?
- Helt klart att feelingen blivit avtrubbad genom flytten, kanske det är straffet man får och i allra högsta grad förtjänar som landsflykting.

Så här i efterhand, var flytten värd denna prekära situation, eller kommer du att jobba extra hårt för att få hem familjen till Emaus igen?
- Arbetet med manipulation om en flytt hem till moderlänet jobbas det med regelbundet, har successivt samlat på mig dalahästar och kurbitsobjekt som placerats på olika strategiska platser i hemmet.

Som vi vet så är det små marginaler det handlar om. Är det något resultat hittills som grämer dig lite extra?
- Självklart sved ju Sveriges "tappade" poäng i Irlandmatchen oerhört mycket. Patriotismen har vuxit sig enormt stark efter flytten till Norge och den växer sig bara starkare ju längre jag bor i det här oljiga landet. Det är skönt! Annars så tycker jag Englandsmatchen var miserabel!

Kan du redan nu se att resten av tipset barkar åt skogen eller finns det övertygelse och hopp om en ljus framtid?
- Till trots för den pissiga starten så är jag obotlig optimist och har en sötsliskig naivitet som gör att jag lever vidare i tippningen. Jag har ju i några matcher tippat lite vågat och resultaten har varit tajt så jag tror att jag kommer tillbaka starkare nu när nerverna hoppat på plats hos de olika lagen.

Om du mot all förmodan inte gör en strålande comeback till den absoluta toppen, finns det någon annan som du skulle kunna unna segern?
- Skulle det vara någon jag kunnat glädja mig till att tog hem segern så är det initiativtagaren Nurpmeister himself. Han har ju också ett förväntningsok på axlarna i egenskap av arrangör.

Exakt hur norsk har du blivit? Grät du t.ex. när Norge missade att kvalificera sig till EM eller var skadeglädjen ett faktum efter en vinter full av norska skidframgångar?
- Som den patriot jag mynnat ut till att bli är glädjen tyvärr stor när det går taskigt för Norge (speciellt skidåkning), jag jobbar dagligen med mig själv i att visa solidaritet och medkänsla. Jag har byggt upp en fungerande fasad som spricker ögonblickligen det blir snack om jämförelser mellan länderna. Men jag kan den Norska nationalsången, den sjunger jag alltid surt.

Du spenderade många skolår tillsammans med Nurp. Har du någon anekdot att dela med dig av i detta forum?
- Nurp är Nurp och det finns en hel del goda minnen, men om jag ska plocka fram det som jag minns mest med glädje så var det de lokala femkampsdrabbningar mamma Eva arrangerade till oss i Liljas hol. Han fick alltid stryk.


14 juni - Staffan och Sabina

Ålder: Staffan 34, Sabina på väg mot 36

Antal år som gifta: 12 år i år

Bästa placering i tipset: Staffan 16:e 2014, Sabina är debutant

Pizzeria Rojda (Dala-Järna) eller Selins (Vansbro)? Rojda, för att det ligger på väg hem till Emaus

Gunde eller Zlatan? Ledsen fotbolls-Sverige men den duellen vinner Gunde!


Staffan och Sabina D - Nurps favoritmotståndare i Halo

För första gången i Nurps Tipshistoria har vi ett äkta par i gemensam ledning. Hur har tippningen gått till, är det en frukt av djupa samtal kring köksbordet eller har ert långa äktenskap automatiskt fått er att tänka i samma banor?
- Sabina: Vi tippade var för sig och utan djupare diskussioner om matcherna. Personligen försökte jag att gå på spontan känsla, inte övertänka utan köra på magkänsla i varje möte. Att vi tänkt ungefär lika är väl ett resultat av att vi blivit rätt synkade på vissa av livets områden efter drygt tio år som gifta.

Vad talar för att ni i konkurrens med den store Natanael ”Nalle” P skall kunna stå överst på prispallen vid summeringen den 10:e juli?
- Staffan: Naej, det är väl att lagen håller sig till vår spelplan som vi har lagt ner otroligt mycket tid på.

Ni kommer från en liten förort till Dala-Järna som heter Emaus och som tidigare fostrat fram en segrare i tipset (David O 2008). Hur kan lilla Emaus skörda så stora framgångar?
- Staffan: Naej, måste vara en blandning av den klara luften, vattnet och det genetiska.

I takt med framgångarna höjs rösterna, inte helt oskäligt, om att det skulle blåsa östtyska och ryska vindar genom Emaus med systematisk bloddoping som följd. Hur ser ni på dessa anklagelser?
- Sabina: Känner inte till några anklagelser om doping men dementerar med bestämdhet att dessa ev. rykten skulle ha någon grund.
Staffan flikar in: Vi dementerar alla sådana löjliga anklagelser.

Ponera att ni själva är rena från skrupler. Finns det något som talar för att Emaus-Davids vinst 2008 kom efter rent spel?
- Staffan: Naej, vi kan inte uttala oss i enskilda fall.

Slutligen, hur ser ni på Sveriges chanser i mästerskapet efter den svaga inledningen mot Irland?
- Sabina: Svårt att tippa Sverigematcher, då man gärna vill tippa med hjärtat. Hoppas att de rycker upp sig och levererar lite spännande fotboll (men spräck inte min tipsrad ;) Skämt å sido så är väl vårt landslag de som jag gladeligen skulle se spräcka mitt tips och skrälla, men tror tyvärr inte det.


13 juni - Natanael

Ålder: 16 år

Klubb: Hulåns IF och VAIK

Favoritfint: Snurrfinten

Kickrekord: 172,6

Zlatan eller Emil Blom: Emil Blom

Seger i tipset eller hallonsoda och glass till fika: Hallonsodan räcker 😍


Natanel P - Nurps skatepolare

Natanael, 3 dagar in i mästerskapet är du ensam i ledningen med full pott på samtliga matcher. Är tipsmästerskapet avgjort nu?
- Det är svårt att säga med tanke på att det är mycket kvar, men jag är nöjd med hur lagen jag har trott på, presterar på den nivån jag förväntat mig och att inga underdogs har skrällt i någon match. Har kanske min lilla plump i protokollet då jag är osäker om Sverige kommer att slå Irland. Men tror ändå att vinstchanserna är stora!

Vi förstår att du måste ha lagt ner oerhört mycket tid på att studera lagdelar, taktik och ringa runt till albanska spelarfruar och svärmödrar för att vara så påläst som du är. Hur mycket tid har du lagt ner på att kartlägga årets EM?
- Efter förra em:et i Ukraina fick jag höra om detta tipset av Nurp och har sedan dess rest runt i delar av Europa för att lära mig om alla lags taktiker, kultur samt om kvinnorna. Om jag ska säga en precis tid drar jag till med 6 veckor då jag "scoutat" 8 timmar varje vardag och ägnat mig åt nöjen på helgen och efter arbetstid!

Du säger att du är osäker på Sveriges match, men kan vi ändå förlita oss på att det blir en enkel seger tack vare ditt tips?
- Jag är som sagt lite osäker på den här matchen men jag tror att chanserna är stora och de andra som tippat på en svensk seger kan känna sig ännu mer trygga när de ser att Den rutinerade Natanael P har tippat på en svensk seger.

Kommer vi att få se dig springa ut på planen med den svenska landslagströjan, eller satsar du enbart på Hulån?
- I första hand kommer jag satsa på att dra upp Hulån till Allsvenskan och sen kan den svenska landslagströjan komma i efterhand!

Har vi någon stor skräll att se fram emot i årets EM?
- Det är en mycket svår fråga men jag tycker att Ukraina såg riktigt bra ut mot årets blivande segrare av EM (Tyskland). De kan nog ta sig upp till slutspelsträdet och där kan allting hända!

Med din unga ålder, får du ens vara uppe och se de sena kvällsmatcherna?
- Nej det får bli en del matcher då jag endast ser på första halvlek men jag vet ju redan resultatet!

Slutligen, vad krävs för att ha en chans mot dig i kommande tippningar?
- Det enda som kan ge er en chans mot mig är att ni har riktigt tur, ni har inte den klass som jag har i sådana här sammanhang så det blir svårt att ta mig på det sättet.


12 juni - Anders

Nurps kollegor i tipset:


Anders R - kollega till Nurp

Anders, du inledde årets EM med full poäng, exakt målskillnad och därmed en ensam ledning i tipset. Nu en dag senare är verkligheten en helt annan med en förnedrande sista placering på sämre målskillnad. Vad hände?
- En gång nr 1 alltid nr 1. Som jag ser det delar jag denna smakfulla erfarenhet med forna storheter som bland annat Zidane, Pele och Maradona. Vi kan alla se tillbaka på och glädjas åt våra respektive storhetstider. Sedan är det såklart lite extra kul att se hur nya talanger fyller på underifrån och går vidare i våra fotspår.

Vi kan se att du inför dagens matcher har tippat som den stora majoriteten. Skall den stora massan frukta att det blir noll poäng idag för dem med, eller var gårdagen bara en engångsföreteelse?
- Som det gamla talesättet lyder... "Det är inte kappans fel vart vinden blåser".

Ni är flera kollegor till Nurp på Bonigi som ställt upp i årets tips. Finns det ett genuint intresse för fotboll från din sida eller har det varit stora påtryckningar ifrån tipsgurun?
- Utan Daniels närvaro skulle fotbolls-EM passerat förbi tämligen obemärkt för min del. Men nu engageras faktiskt hela min familj framför TVn för att heja på storheter som Slovenien och Makedonien.

Hur kommer stämningen att vara på jobbet kommande veckor? Gror det girighet och missunsamhet eller kan man glädjas åt andras framgång?
- Daniel har semester nu. Så vi övriga kollegor som nästlats in i denna härva av spel och dobbel har goda möjligheter att få utlopp för kreativ besvikelse på och omkring Daniels skrivbord.

Hur ser du på dina möjligheter att klättra förbi samtliga kollegor, eller rentav samtliga tävlande och placera dig överst igen?
- Jag har i dagsläget inga planer på en comeback. Framöver kommer jag mest njuta av min tid som etta och börja ägna mej åt sådant jag länge drömt om.

Nurp har som tidigare nämnts lagt oerhört mycket tid på att skapa denna sajt. Som kunnig i ämnet, finns det saker som kunde ha gjorts bättre eller har sidan potential att få 5 Nurpisar av 5 möjliga i betyg?
- Sajten och tjänsten känns mycket komplett. Ska jag peka på någon brist skulle det i så fall vara möjligheten att manipulera sina resultat under turneringens gång som känns outvecklad i dagsläget. Men det är ju såklart inte främst en teknisk fråga utan snarare en monetär fråga.
Utdelar utan tvekan full pott i antal Nurpisar! Eller som vi säger på Bonigi (Daniels arbetsplats): "WoooooooouuuuuuuNURP"!


10 juni - Nurp

Ålder: Ung (i sinnet)

Civilstånd: Lever det lyckliga singellivet

EM eller VM: VM är lite större ändå!

Ronaldo eller Alaba: Alaba! Följer honom på Twitter :P

Seger i tipset eller Marcus Blom som jumbo: Sorry Blom, du får bli sist ;)


Daniel "Nurp" - grundare av Nurps EM-tips

Tipsmaster Nurp, detta är det femte tipset sedan starten 2008. Hur uppstod idén från allra första början?
- Minns tyvärr inte så mycket men jag hade uppenbarligen för mycket fritid :) Att det blev av berodde mycket på att du (Mikael) blev lika taggad på tipset som jag!

Från början jobbade vi med tunga excelformler och macron innan du tog steget och utformade sidan till vad den är idag. Hur många timmar/dagar lägger du ner inför varje tips?
- Aaah.. Det vill ni inte veta. Den här gången började jag i november, fortsatte i januari och har sedan mars suttit minst 10-15 timmar varje ledig helg och två-tre kvällar/nätter i veckan. Jag törs inte ens räkna hur mycket tid det handlar om totalt... Det var inte mindre 2014 heller..

Har du något mål för hur du vill att tipset skall se ut i framtiden?
- Nja, jag gillar att det är en intern tävling med skönt folk som jag känner, men det vore också kul att släppa in allmänheten med tanke på hur bra det faktiskt har blivit. Vi får se!

När det gäller själva tippandet så har du en tredjeplats från VM 2010 som bäst. Vad talar för att du kliver överst på pallen i år?
- Det är inget som talar för det. Jag har knappt hunnit fundera över mitt tips eftersom jag har programmerat varje ledig sekund. Och vem skulle lita på att jag inte fuskat om jag vinner?

Ponera att en rejäl slant skulle swishas till ditt konto, finns det möjlighet att programmera in en subtil bugg som skulle få exempelvis en random brandman från Nyköping att tappa betänklig med mark i tipset utan att personen i fråga skulle märka av det?
- Haha, det är mycket möjligt :D Eftersom en viss brandman redan har vunnit två gånger så borde vem som helst ha förstått att det redan betalats ut stora pengar till mitt konto. För en motsvarande summa kan han komma att sänkas i år ;)

Har du något extra roligt minne från de gångna tipsmästerskapen?
- Det roligaste är nog att Martin, som vunnit två av mina tips, även lyckats med bedriften att komma sist ett år. Det borde inte vara möjligt haha! Extra gött var också 2010 då jag tippade in rätt antal mål (151 st) på skiljefrågan. Det lär ju aldrig hända igen!