Trypps VM-bloggVälkomna till Trypps VM-blogg, där jag delger er mina bästa stalltips inför matcherna och bjuder på glimtar från min vardag som Nurps utsände på plats i Putins förlovade land. Alla saknar vi de tvärsäkra spådomar som bläckfisken Paul delgav i VM för åtta år sedan, men jag kommer göra allt i min makt för att minimera denna saknad och ge er allt ni behöver för att fatta glasklara beslut i denna djungel av desinformation och irrelevanta faktoider. Här kommer ni endast finna det mest avgörande och nödvändiga för att alla tvivel skall undanröjas.


Tidigare inläggTyskland vs Sverige


Då var det äntligen dags för Sverige att spela igen, tyvärr på bortaplan denna gång. Det är en av VM:s stora orättvisor att det inte blir returmöten i sådana här situationer, men å andra sidan fick Sverige hemmaplan mot Sydkorea, vilket gav oss ett oerhört försprång vid det tillfället. Vi vann trots detta övertag ingen direkt övertygande seger mot de förvirrade sydkoreanerna, medan Tyskland ju fick en mardrömsstart mot Mexiko. Detta ger oss ett mycket ovanligt läge i grundspelet, där nu båda de mötande lagen helst vill vinna matchen, något som alltså inte är möjligt, och som kan vara nog så viktigt att känna till för er som inte är alltför vana fotbollstittare.

Jag intervjuade några tyska supporters direkt efter Mexiko-fiaskot, och de firade nederlaget med varsitt fat öl. Tydligen hade de druckit så mycket att resultatet var irrelevant. Ölhävandet verkar för övrigt vara det enda man kan vara riktigt säker på när det gäller tyskarna: Vinner de, dricker de öl; förlorar de, dricker de öl. Synd att man inte kan tippa på det, de är sällsynt beeroende. I vilket fall gick det åt extrema mängder utanför stadion, man hade på kreativt manér fyllt en hel släckbil med öl och sprutade ut över de bedrövade tyskarna med brandslang, så kallad ”beersprutning on germ(an)s”.

Man kan ju annars tycka att tyskarna borde vara vana att förlora, med tanke på deras militära historik, men i sportsliga sammanhang säger statistiken något annat. Fyra ggr har de blivit världsmästare, fyra ggr tvåa och fyra ggr trea. Sverige kan visserligen stoltsera med ett silver och ett brons, men jämförelsevis är det inte mycket att komma med. Men vänder man lite på siffrorna kan man se att Sverige, som bara varit med i VM 11 ggr, också endast har åkt ur VM 11 ggr; medan Tyskland som har deltagit 18 ggr, har misslyckats hela 15 ggr, vilket gör dem till mer rutinerade förlorare. Vi har alltså statistiken på vår sida.Min cyniske kollega Sur-Gösta d.ä. fick i vintras det spännande uppdraget att kartlägga motståndarna inför denna match, och begav sig omedelbart efter lottningen till flygplatsen. Han har aldrig låtit sig övertygas om att muren är riven för gott, och menar att det bara är ett östtyskt trick, så när han satt i taxin till Arlanda och ringde SAS, bokade han för säkerhets skull ett flyg till Bonn istället för Berlin, vilket han aldrig skulle ha gjort. Pessimisten i honom började osökt beräkna attentatsrisken vid flyg, varpå han istället för Bonn råkade säga ”bomb”, tätt följt av ordet ”nej”, eftersom han sagt fel. Batteriet i mobilen dog sekunden efter att detta hänt, vilket han tolkade som att NSA hade fjärravslutat hans samtal, och innan han visste ordet av satt han på ett flyg till Bombay istället. Han satt fortfarande djupt försjunken i sina tankar när han insåg att han flugit orimligt länge för sträckan Stockholm – Bonn. När han till slut började ana hur allt hängde ihop försökte han på bruten engelska förklara för en smått neurotisk flygvärdinna att han inte ville till Bombay utan till Bonn och bara av misstag råkat säga ”bomb” vid bokningen eftersom han funderade på hur vanliga terroristdåd ombord flyg var nuförtiden. Sekunderna senare brottades han ner av säkerhetspersonalen ombord medan piloten förberedde en paniklandning i Teheran där han skulle fängslas på obestämd tid.

Så gick uppdraget över till en annan kollega, den matfriske Korv-Orvar. Orvar brukade skryta med att hans bredd översteg hans längd, ett påstående som ingen hittills funnit skäl till att ifrågasätta. Till skillnad från Sur-Gösta, tvekade inte Korv-Orvar en sekund över destinationen, utan beställde omedelbart tre platser för egen del till Berlin, currywürstens förlovade stad. Ambitionen att så diskret som möjligt spionera på tyskarnas träningar var säkerligen god, men av outgrundliga anledningar avslöjades han vid varje försök, en gång kamouflerad till korvgubbe och en annan till öltunna. Hade han inte slukat samtliga korvar själv för att senare svepa i sig hela öltunnan och skråla den svenska nationalsången, kunde det kanske gått vägen.

Alla misslyckade försök ledde dock slutligen till den desperata åtgärden att hoppa fallskärm med kikare över träningsanläggningen. Ingen våg kunde dessvärre korrekt uppskatta hans vikt och trots att han hoppade med två enorma fallskärmar blev det en häpnadsväckande hård landning, och alla de insikter han möjligen fått på vägen ner, gick förlorade i kratern där han sprack. Flera dagar efter olyckan kunde man fortfarande hitta korvrester efter honom, både söndertuggade currykorvar, halvsmälta ölkorvar och i vissa fall helt färdigsmälta korvar, som alla samlades ihop och lades i kistan som passande nog, och i enlighet med hans sista vilja, hade färgen och formen av ett gigantiskt korvbröd.

Redaktionen gav vid det här laget upp sina planer på bevakningen av det tyska laget. Det var där och då man kom på den revolutionerande idén att man kunde ringa och fråga tyskarna direkt, vilket man gjorde och fick svar. "Wir haben nicht hemligheten", sa de på andra sidan tråden, och delgav hela sin nytänkande strategi i ett svep. De tänkte vinna genom att göra fler mål än Sverige, och även se till att förbundskaptenen Joachim Löw var riktigt mätt innan matchstart denna gång.

Med den informationen på bordet, som kanske kostat mer än det smakat, är det därmed dags att tippa ännu en gång. Kommer Sverige missa friläge igen? Kan vi göra mål utan straff? Kan Tyskland vända fiaskot mot Mexiko till revansch mot Sverige? Vilken kroppsdel kommer Löw att lukta på denna gång? Med dessa avgörande spörsmål i bakhuvudet, borde ni läsare inte ha några större svårighet att ta beslut i frågan.

Lycka till på lördag, och may the Porsche be with you!Kommentarer på bloggpost